Niels Bijl
English

Aurelia Saxofoon Kwartet «

Aurelia Saxofoon Kwartet

De 'Via Aurelia' vormt al twintig eeuwen de verbindingsweg tussen Rome en de Franse Rivièra. Aan deze weg in de Italiaanse hoofdstad vormden vier jonge Nederlandse saxofonisten, op reis met het Nationaal Jeugdorkest, in de zomer van 1982 spontaan een kwartet. Hun concerten werden door het Romeinse publiek zo enthousiast ontvangen dat zij terug in Nederland besloten door te gaan en het kwartet te noemen naar de plaats waar het allemaal begon; het Aurelia Saxofoon Kwartet.

Inmiddels trad het kwartet op in concertzalen over de hele wereld, van het Concertgebouw Amsterdam, Gewandhaus zu Leipzig tot in Suntory Hall in Tokyo. De vier gaven concerten in Europa, Azië en Noord-Amerika, speelden als solistengroep met o.a. het Nederlands Blazers Ensemble, het Residentie Orkest en het Radio Symfonie Orkest, op festivals als het Holland Festival, de Dresdener Musikfestspiele en het Orlando Festival en als gast van diverse buitenlandse festivals voor hedendaagse muziek (Budapest, Bukarest, Volgograd, Tirana, Montréal, etc.). Verder maakte het kwartet radio- en TV-opnames in binnen- en buitenland.

Het ASK wordt beschouwd als één van de meest toonaangevende saxofoonkwartetten ter wereld. De leden maken deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble en spelen regelmatig in orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest.